icedriving becomes             performance art

 

Arbetet inom biltestbranschen blir mäktig konstupplevelse

Under biltestbranschens 50-årsjubileum kommer publiken att få uppleva något helt nytt. Då är det premiär för performanceverk som skapats av konstnärerna Linda Remahl, Harleen Kalkat och Jenny Schinkler från Norrbotten tillsammans med de anställda inom biltestindustrin

–  Det här blir något utöver det vanliga. Jag vågar påstå att det är första gången som vi får se det dagliga arbetet inom biltestbranschen i norr förhöjt till en konstupplevelse, säger Michael Lindeman, CEO, Icemakers Test AB i Arvidsjaur. 

Arjeplog är centrum för världens största arena för biltestning och det finns också ett stort bil- och motorintresse i staden. Idén till det unika projektet ”Icedriving becomes performande art” där bilindustrin möter performance art kommer från Musikteatern i Arjeplog.

–  Tanken med det här projektet är att förena en kär industri med konst och på så sätt få fler norrbottningar att få upp ögonen för och förstå konstuttrycket perfomance art bättre. Det kändes som en perfekt tajming att göra det i samband med biltestbranschens 50-årsjubileum, säger konstnären Harleen Kalkat.

Premiären av verket kommer att visas i Arjeplog onsdagen den 22 mars. Konstupplevelsen kommer att vara gratis för publiken och lovar att bli en folkfest av ett nytt slag.

–  Vi hoppas att de som är inne i denna bransch ska förstå konst bättre och värdera det konstnärliga uttrycket högre efter projektet. Att förstå att det som fordonsindustrin är och gör också kan utgöra inspiration till konst, säger Michael Lindeman, CEO, Icemakers Test AB i Arvidsjaur.

 

Mer information om projektet ”Icedriving becomes performande art”

Bakom projektet står Musikteatern i Arjeplog som förverkligar projektet tillsammans med Linda Remahl, koreograf och Jenny Schinkler, frilansande danskonstnär, koreograf och performancekonstnär. Projektet finansieras av Kulturbryggan, som främjar förnyelse och utveckling inom kulturområdet Kulturbryggan stöttar främst kulturprojekt som provar annorlunda och oprövade idéer. Med andra ord projekt som leder till oväntade samarbeten. Projektet stöttas också av Stiftelsen Greta.

Jenny Schinkler deltog under hösten 2022 i Go Business inkubatorprogrammet som drivs av Piteå Science Park. 

Projektet förverkligas i samarbete med Arjeplog kommun, Icemakers och Silvermuséet. 

 

Kontaktperson för pressmeddelandet: 

Om du vill boka intervjuer eller besöka premiären, kontakta:

Annika Sillander
Sillander Creatives
+358 45 1894450